how to: banana pancakes die NIET mislukken

Zie je ze wel eens voorbijkomen op Instagram? Zo’n bordje met een stapeltje HEALTHY pancakes met wat fruit en honing.
Ik heb een receptje en wat tips voor je zodat jouw pogingen tot het maken van deze beauties nooit meer mislukken!

Wat heb je nodig?

– 1 rijpe banaan
– 2 eitjes
– theelepeltje kaneel
– olie om in te bakken
– een goede koekenpan met een anti aanbaklaag die nog intact is (dit helpt enorm, je beslag blijft niet plakken aan de bodem, mocht je geen exemplaar hebben bij de IKEA hebben ze lekkere pannetjes voor weinig geld)
– een spatel, ik heb een fijne van de Wibra van siliconen. Oh ja hij is lekker plat waardoor je makkelijk onder je pancake kunt komen.
– Dit is optioneel maar ik vind het een fijne toevoeging: een ruime eetlepel amandelmeel, boekweitmeel, havermoutmeel of ordinair volkorenmeel. Als je enkel de banaan en ei gebruikt wordt je pannenkoekje een beetje slap, ei-ig (oh echt? ) en ik mis een beetje bite, vandaar mijn keuze voor een beetje meel. Havermoutmeel kan je ook heel easy maken als je een blender hebt: gewoon wat havermoutvlokken erin gooien en blenden maar…
– optioneel maar erg lekker: wat vanille- extract

Hoe maak je ze?

– Heb je een blender? Pel de banaan en doe deze in je blender, 2 eitjes erbij, de kaneel en eventueel je meel en/of vanille- extract. Blend de boel en voilà je beslag is ready.
– Heb je geen blender? Prak dan ouderwets met een good old vork je banaan. In een apart bakje klop je met een garde of vork de eitjes. Meng beiden met wat kaneel en eventueel je meel en/of vanille- extract.
– Zet je koekenpan met wat olie op het vuur, middelhoog en laat de pan lekker warm worden.
– Giet een hoeveelheid beslag in de pan, ik ben lui dus ik maak liever 3 grote dan heel veel kleintjes. Maar doe as you please. Als het beslag erin zit laat je de pan even zijn werk doen. Na ongeveer 4 minuutjes zie je dat de randjes van de pannenkoek licht bruin worden . Met je spatel kun je heel gemakkelijk eronder en als deze kant lekker bruin is kan je hem makkelijk omdraaien.
– Dit herhaal je tot je beslag op is.
– Serveer met lekker fruit of cottage cheese. Mijn persoonlijke favoriet is een beetje Skyr vanille smaak (van de Lidl) en wat seizoensfruit. Alsof je een toetje eet echt heel lekker! Je kunt om tijd te besparen bijvoorbeeld ook diepvriesfruit blenden door het beslag, werkt ook. Ziet er alleen iets minder Instagram worthy uit…Maar ja, alles gaat in de belly uiteindelijk 🙂

witte en pure chocoladecheesecake met bramen (geen gelatine)

Oh yasssss, ik heb denk ik het perfecte recept gevonden voor een fantastisch lekkere cheesecake! En ik wilde dit graag delen want dit moet je een keer hebben geproefd. Als je een zoetekauw bent natuurlijk. Even wat smakelijke pluspuntjes van deze taart: Romig, niet te zoet, een zuurtje, een knapperige bodem, smooth, zorgt dat je bij elke hap meer wilt… Dus heb je binnenkort een verjaardag, feestje of wil je jezelf gewoon verwennen in het weekend? 

 

Wat heb je allemaal nodig?

-250 gram digestive koekjes (ik heb die van de ah gebruikt, die met melkchocolade)
-250 gram diepvries bramen (je kunt ook frambozen nemen bijvoorbeeld)
-110 gram roomboter (ongezouten)

– 11 eetlepels suiker naar keuze ( ik heb granulated sweet like sugar van Holland & Barret genomen want dat had ik in huis )
– 3 eetlepels water
– 600 gram Mon chou op kamertemperatuur
– 1 theelepel vanille extract
– 200 gram witte chocolade en 100 gram pure chocolade (80%)
– 125 ml crème fraîche
– 3 biologische eieren ( deze smaken gewoon beter en dit zijn de meest diervriendelijke eitjes die je kunt kopen)
– rasp en sap van 1 hele citroen
– snufje zeezout

– springvorm 24 cm diameter
– ovenschaal
– bakpapier
– zeef

 

Hoe maak je het?

– verwarm de oven voor op 175 graden

– bekleed de bodem van je springvorm met een velletje bakpapier zodat het geheel niet vastplakt, voor de zekerheid de randjes met boter invetten (just to be sure)

– Vermaal de koekjes fijn met de hand/ magic bullet/blender/hakmolen. Met de hand gaat prima, oh ja: het hoeft niet helemaal perfect gruis te worden, een stukje koek hier en daar maakt het wel spannend… Verwarm de boter en voeg die bij de kruimels. Voeg nog 3 eetlepels suiker toe. Roer het geheel een beetje door zodat de boter in en rondom de koekkruimels gaat zitten. Laat dit mengsel glijden op de bodem van de springvorm en met de achterkant van een lepel kun je het mooi gladstrijken. Zet voor 15 minuten in de oven zodat deze lekker krokant kan worden! Laat het erna op het aanrecht afkoelen.

– Doe de diepvries bramen in een pannetje met 3 eetlepels suiker en water. Laat het geheel zachtjes aan de kook komen op een zacht vuurtje. Roer af en toe. Laat het geheel 5 minuten doorkoken. Schenk de brei in een zeef en druk met een lepel erdoor zodat er mooi vocht doorheen komt en de pulp achterblijft in de zeef. Neem hier rustig je tijd voor. Als je een mooie saus (die van mij was best nog vloeibaar maar dit is niet erg) overhoudt laat je de deze afkoelen. Ik zette mijn kommetje met saus in de gootsteen met een laagje koud water.

– In een grote kom meng je de roomkaas met 5 eetlepels suiker, snufje zout en de vanille extract (als je geen vanille extract hebt neem je het beste een zakje vanillesuiker). Nu kan je ook de rasp en sap van een citroen erbij doen. Mix het geheel goed met een mixer of garde.

– in een pannetje verwarm je op een heel laag vuurtje de chocolade, als deze zo goed als gesmolten is kun je de crème fraîche erdoor roeren (als je een magnetron hebt kun je ook deze gebruiken). Laat dit chocomengsel een beetje afkoelen door het geheel te gieten in een kommetje en dit in een laagje koud water te zetten.

– Meng nu een voor een de eieren bij de roomkaas. Als je chocomengsel genoeg gekoeld is meng je dit bij de roomkaas en roer dit goed door.

– Kook wat water in een waterkoker en giet dit in je ovenschaal, zet de ovenschaal onder het midden van de oven.

– Het opmaken van de taart: Ik heb uiteindelijk mijn bramensaus door het roomkaasmengsel gedaan maar mocht je het leuk vinden om wat meer laagjes te zien in je cheesecake kun je bijvoorbeeld 1/3 van het roomkaasmengsel gieten op de bodem en dan een paar eetlepels saus erover verdelen. Nog een of twee keer doen totdat je roomkaasmengsel op is. Je kunt met de achterkant van een lepel  of satéprikker een mooi patroontje maken. Laat een beetje saus over zodat je bij het serveren dit kunt gebruiken.

– Bak de cheesecake in het midden van de oven( boven het water in de ovenschaal) voor 60 minuten(zonder de deur van de oven tussendoor te openen!). Na 1 uur zet je de oven uit en (laat de ovendeur dicht) laat je de taart voor nog eens 30 minuten erin zitten. Ik heb zelf de taart erin laten zitten tot de oven bijna volledig was afgekoeld. Als je taart nog een beetje warm is laat hem dan op het aanrecht verder afkoelen. Hij mag pas in de koelkast als hij volledig is afgekoeld! Minstens 2 uur moet hij in de koelkast blijven om stevig te worden. Ik raad je aan om de taart een hele nacht in de koelkast te laten. Ik heb de cheesecake afgedekt met vershoudfolie zodat hij niet kon uitdrogen.

– Serveren: ga met een mesje langs de rand tussen de cheesecake en de springvorm en snijd erdoor zodat je straks heel makkelijk de punten eruit kunt halen. Je kunt de taart serveren met de resterende saus of zoals ik: Een royale punt afsnijden en er helemaal niks bij serveren. Lekker zou ook kunnen zijn om wat verse frambozen of bramen erbij te leggen. Of een dot slagroom.

Ik heb zelf heel wat punten gewikkeld in bakpapier en in de diepvries gedaan. Heel makkelijk als je weer eens lekkere trek hebt en zo een lekker stukje cheesecake  op tafel kunt toveren!

Het is dan wel wat meer werk dan normaal maar dan heb je ook gewoon een goddelijk smakende cheesecake! Ik ben helemaal om en heb eerlijk gezegd lang niet meer zo’n lekker smakend taartje gegeten…Try it PLEASE

xoxo Floortje

food diary, wat ik zoal eet als het koud is

Hello hello!

Ik houd van eten en thank God ben ik ook zot van groenten en fruit! Ik merk alleen dat ik in deze tijd veel trek heb in cake en dat soort comfort food. Geen idee of dat komt door het koude weer of doordat ik me op dit moment niet zo lekker in mijn vel voel. Who knows? Ik luister naar mijn lijf en geef het wat nodig lijkt te hebben, don’t be so hard on yourself.

Ik heb smoothies toch echt weer hervonden en pleur alles erin wat ik lekker vind ( bevroren banaan, boerenkool, spinazie, gember, grapefruit, citroensap, kokosmelk, honing en dat soort dingen).

Dus mocht je wat inspiratie nodig hebben qua eten, check them out:)

niet het meest gezonde maar wel enorm genoten op een cheat day, homemade kippenragout met champignons…
good old breakfast: kwark aangemaakt met cacaopoeder en kaneel, aardbei verse munt en framboosjes. 
In de winter drink ik zoveel liever thee dan water en dan lekker met een beetje honing…
all veggies: in een pan geroerbakt met een zacht garend biologisch eitje 🙂
all veggies#2 spinazie, doperwtjes, tomaat en paprika en ui. Beetje met pesto aangemaakt
geroosterde pompoensoep…als je de pompoen roostert eerst in de oven geeft dit een heerlijke smaak aan je soep!
Groene salade (o.a. tuinboontjes, sperziebonen, avocado) en lekkere twister (zuurdesembrood) met gerookte zalm
De naam van dit mooie ding is een frizzle als ik het goed zeg. Is ook zuurdesembrood met heerlijke zaden en pitjes, en aan de binnenkant zitten gedroogde abrikozen..zo lekker mensen( helemaal als je hem eventjes in een oven of koekenpan warm maakt)
zaterdagavond snack: aangemaakte kwark met cacaopoeder en wat honing met frambozen en verse munt
all veggies, sugarsnaps, vegetarisch gehakt vd lidl, kikkererwten, ui, tomaat en zoete aardappel
groene salade van oa komkommer en avocado (ik vind in een salade de komkommer lekkerder smaken en eten als je deze eerst met een kaasschaaf in dunne plakjes maakt). En dat brood is zo lekker als je deze na even in de oven te hebben geroosterd insmeert met een stukje knoflook (doorsnijden van een teentje en dan de platte kant gebruiken om het brood ermee in te wrijven/schuren) en dan pas je tomaat en mozzarella erop te doen…
beste recept voor guacamole a la mama
ik heb de smoothies weer herontdekt deze winter, vooral vind ik het fijn om te maken als je weinig tijd hebt in de ochtend en je wilt toch even wat gezonds in je systeem hebben zonder al teveel gedoe . Ik doe tegenwoordig kikkererwten en verse gember in mn smoothies, soooo niceeeee
als ik het zo terugzie dan lijkt er heel veel keukenwerk aan te zitten maar niets is minder waar: een aangebraden kippenbout en dan twee tomaten in stukjes erbij met wat verse munt en knoflook en wat olijfolie extra vierge bij het opdienen…genieten dit!

bij cheaten in het weekend hoort een stukje zelfgemaakte cake en cappu (is echt niet moeilijk) 
nieuwe fave healthy snack: boerenkoolchips, voor recept zie een vd laatste posts van me
good old breakie: kwark met aardbei, banaan, bosbessen en geraspte kokos

 

Ik hoop dat je misschien wat inspiratie hebt kunnen halen uit mijn eetideetjes! Have fun in ieder geval met experimenteren enzo!

xoxo Floortje

gezonde muffins, geen suiker/boter/olie/meel !

 

Yassss we zijn er weer en ik heb een heel makkelijk en onwijs lekker recept voor je!

Muffins waar geen suiker, boter/olie en ook geen vorm van meel in zit:) Whuttt? Jazeker! En ze zijn nog lekker ook!

 

Dit heb je nodig voor de healthy muffins:

225 gram magere kwark

2 grote RIJPE bananen

2 eieren

160 gram havermout

2 dadels fijngesneden

bakpoeder

vanille extract

cacaopoeder, 2 eet ongeveer

nootjes naar keuze (ik gebruikte dit keer pecannoten)

Zo maak je ze:

  1. begin met de bananen te prakken, hierna doe je de REST erbij. Zorg dat alles lekker fijn is gesneden dan mengt het het beste en heb je per muffin alle ingrediënten te pakken.
  2. Ik neem van de Ikea van die siliconen muffin vormpjes en hierin doe je het mengsel in. Ik gebruik vaak hiervoor een ijsschep, dan heb je ook gelijk een maat. En het werkt zonder al teveel knoeiwerk en gedoe.
  3. Zet ze op een bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven ( 200 graden) en bak ze in 15-20 minuten goudbruin gaar.
  4. Check na deze tijd met een satéprikker of ze gaar zijn. Komt ie er droog uit? Dan zijn ze ready. Zo niet, laat ze dan nog 5 minuutjes in de oven. Oh ja, mocht de bovenkant al erg bruin zijn kun je wat aluminiumfolie erbovenop leggen zodat ze niet zwart worden..

Zo eet je ze:

Laat ze goed afkoelen, dit gaat redelijk snel, en je kunt ze dan makkelijk uit de vormpjes halen.

Ik bewaar ze allemaal in de diepvries en zo blijven ze echt het lekkerste! Elke avond haal ik er eentje uit de diepvries en leg ik deze in de koelkast en zo heb je de volgende dag een lekkere en gezonde snack voor bij de koffie. Super makkelijk omdat het kant en klaar is maar zelfgemaakt en gezond!

Als jij bezig bent met gezonder eten kan ik je dit echt aanraden, het is fijn om wat op voorraad te hebben dat je zo kunt pakken ( als ik ze snel wil ontdooien doe ik er eentje snel in de oven en voila).  Als je healthy wilt doen gaat het erom dat je voor jezelf slimme alternatieven bedenkt. Dan kan het echt niet misgaan!

 

 

xoxo Floortje