Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Zo maak je de lekkerste quiche én zo wordt je deeg altijd knapperig.

Zo maak je de lekkerste quiche én zo wordt je deeg altijd knapperig.

Als ik iets ongezonder eet in het weekend maak ik heulll graag quiche. Niet dat het zo ‘bad’  is als een pizzaaatje, maar toch. En in het weekend heb ik vaak ook dingetjes in de koelkast die op moeten, en dan kan ik ze vaak heel goed ‘kwijt’ in mijn quiche. Het leuke eraan vind ik ook dat ik mijn diepvries budget tip gebruik. Ik snijd een flink aantal punten die ik alvast invries. Hartstikke makkelijk voor als je onaangekondigde eters krijgt of voor een volgend weekendje, als je geen energie hebt om zelf iets te maken. Hoe dan ook, ik ga je stap voor stap beschrijven hoe je het deeg maakt van de quiche én waar de basisvulling uit bestaat.

Psst, als je geen tijd hebt (of het niet aandurft) gebruik je lekker bladerdeeg hiervoor, ook helemaal prima! Maar al probeer je het een keertje om de smaak te ervaren, want echt, die is zo enorm lekker!

Wat heb je nodig voor de bodem?

– 90 gram ongezouten boter,KOUD (hoe kouder het deeg, hou knapperiger hij wordt)
– 180 gram bloem ( ordinaire bloem werkt het makkelijkst, heb deze keer volkorentarwemeel gebruikt is iets lastiger mee werken)
– 2 eidooiers
– theelepel zout & theelepel suiker
– glaasje KOUD water
– oven voorverwarmen op 180 graden
– taart/quiche-vorm, ik heb die van de Action, helemaal fijn

Hoe maak je het deeg van de bodem?

1.
Begin met de boter en het zout/suikermengsel te mixen met elkaar. Hier zul je een beetje kracht voor nodig hebben.Ik heb geen mixer gebruikt maar mocht je hem nodig hebben: please do so.
Als dit min of meer is gemengd doe je de eidooiers en de bloem erbij. Roer weer met een lepel.

2.
Al gauw zul je merken dat het kruimelig en droog wordt. Neem het glaasje water en giet beetje voor beetje het water erbij.
Op het moment dat het deeg aan de lepel blijft plakken is het perfect.

3.
Was nu je handen met koud water en vorm het deeg tot een geheel. Maak er een bal van en plet hem zodat je een mini pannenkoek- vorm- iets krijgt. Dit is handig voor als je zodadelijk gaat beginnen met rollen.

4.
Doe je deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast voor minstens een uur( maar langer is iets beter)…

Hoe rol je het deeg uit tot een bodem?

5.
Rol je je deeg uit op het aanrecht? Strooi er dan royal wat bloem over. Gebruik een oude (wijn)fles of een deegroller en begin met het uitrollen van het deeg. Ik vind het In het begin gaat dit ietwat moeizaam omdat het redelijk hard is geworden (maar dat is juist goed)…Patience is a virtue. Dit is iets dat je gewoon moet doen en je zult zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. Ik draai mijn deeg wel met de klok mee én ik zorg dat het geen kans krijgt om te plakken. Dus lekker bloem op je deeg, het aanrecht én je deegroller. Vind je het allemaal behoorlijk lastig?  Gebruik in dat geval twee velletjes bakpapier en leg het deeg hiertussen en ga dan verder met rollen.

6.
Als je plak groot genoeg is voor je taartvorm (ik gebruik een lage taartvorm van de Action) pak je het deeg en leg je het op de vorm. Om te zorgen dat je de taart makkelijk eruit kunt halen vet je de vorm eerst in met wat boter en bebloem je later het geheel. Ben je bang dat je deeg breekt voor hij de bodem raakt? Ik leg altijd het deeg op de deegrol en dan breng het geheel naar de taartvorm en dan kan je heel makkelijk het deeg eraf laten glijden. Mocht het toch gebeuren dat je deeg hier en daar scheurtjes krijgt: gewoon met je vingers het weer aandrukken.

7.
Prik met een vork gaatjes in het deeg aan alle kanten zodat de lucht kan ontsnappen.

8.
Iets leuks: BLIND BAKKEN. Dit leuke trucje zorgt ervoor dat je taartbodem knapperig wordt (we like this!) en niet vies sompig. Hoe? Verfrommel wat bakpapier en verspreid dit over de gehele bodem. Doe er wat ongekookte schone bonen/rijst ofzo in en leg ze op het bakpapier. Dit gaat nu in de oven, met bonen en al, voor 10-15 minuten op 180 graden. Dit zorgt dat je bodem mooi voorgaat zodat je straks geen plakbodem hebt, fijn he? Haal hierna je bodem eruit en laat het afkoelen. De bonen kun je elke x weer gebruiken voor als je gaat blind bakken!

wat heb je nodig voor de vulling?

-5 eieren
– crème fraîche 200 gr
– geraspte kaas 200 gr
– peper en zout en evt andere kruiden
– Je kunt in principe alle groentes gebruiken die JIJ lekker vindt, hetzelfde geldt voor het vlees/vis/vega. Houd wel in de gaten dat je vulling niet TE nat wordt.

Wat is fijn om te gebruiken? Een uitje, cherrytomaatjes, prei, groenten die je bijvoorbeeld een dag ervoor gestoomd hebt, broccoli, sperziebonen, doperwtjes, zoete aardappel, courgette et cetera. Mocht je heel graag spinazie willen gebruiken, dan zou ik die na het verwarmen in de pan even in een vergiet doen en de vocht er  zoveel mogelijk uitdrukken.

Hoe maak je de vulling klaar?

1.
Zorg dat je je groenten en vlees/vis/vega evt op een middelhoog vuur even in wat olijfolie bakt met je kruiden zodat het gaar is. Dit is zo gebeurd.
 Laat je mengsel afkoelen en ga door met de rest van de vulling.

2.
Mix de 5 eieren met de crème fraîche en voeg wat peper en zout toe. Ik gebruik een garde hiervoor maar een mixer is ook fijn. Ik gebruik ongeveer de helft van de kaas voor het eimengsel en de andere helft doe ik er als allerlaatste erbovenop.

3.
Je kunt je eimengsel mengen met je groente/vlees/vis/vega mix maar je kunt dit ook eerst verspreiden over de bodem en later het eimengsel erover heen verspreiden. It’s up to you. Vergeet je resterende kaas er niet erbovenop te sprenkelen. In de oven gaat het geheel op 180 graden voor ongeveer 35 minuten. Dit kan iets langer of korter zijn, Houd het gewoon in de gaten. Ik doe meestal de laatste 5 minuutjes de oven switchen naar onderwarmte. Ik vind het gewoon zooooo lekker als die bodem ene beetje knapperig is. En alhoewel ik zeker weet dat de bodem mooi gaar is, I can’t help it maar die onderwarmte voor mijn extra knapperigheid.

Note to self: in deze quiche heb ik voor de vulling gebruikt; uitje, knoflook, een rode puntparika, Turkse worst, restje sperziebonen, restje broccoli, oude kaas, peper, zout, beetje chili, komijn.

 

Liefs,

Floortje



2 thoughts on “Zo maak je de lekkerste quiche én zo wordt je deeg altijd knapperig.”

  • Ik heb toch vaak de “tijdsdruk” dat ik niet eerst ga blind bakken, maar moet het toch echt eens proberen. Misschien een keer in het weekend 🙂

  • Ahh gewoon in je weekend lekker de tijd ervoor nemen, ik vind ook: hoe vaker je het doet hoe makkelijker. Je zou ook bijvoorbeeld op 1 dag de bodem kunnen maken en blind bakken en een andere dag hem vullen en afbakken:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code