Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Verhuizen: schoonmaken van de keuken

ik ben verhuisd! alweer, voor de 1600e keer, at least zo voelt het. Maar zonder gekkigheid: ik ben al VAAK verhuisd, en het is best vermoeiend zeg ik je. Inpakken, uitpakken, sjouwen,stress, huisbazen, grofvuil en je opnieuw ergens settelen.
Ik wilde op mijn blogje een serie ‘Verhuizen’ maken en dit onderverdelen in dingen als: administratieve shizzle regelen, schoonmaken, organiseren, indelen etc.
Ik voel nu wel alsof ik er iets vanaf weet en ik wilde mijn kennis delen met jullie, mocht je toevallig op kamers gaan of net als ik, een nieuw huisje gaan bewonen! of gewoon wat tips wilt over hoe je het beste je keuken kunt schoonmaken!

verhuizen serie 1e schoonmaken keuken

In deze eerste post wilde ik wat delen over schoonmaken. Want ik heb een paar handige tips over hoe je makkelijk en effectief kunt schoonmaken. Ik ben geen professional maar ik heb door de jaren heen wel wat maniertjes geleerd waardoor ik dingen makkelijker schoon krijg en ik wilde deze met jullie delen!

verhuizen serie 1 keuken schoonmaken nodig

wat heb je nodig om je nieuwe paleis schoon te maken?

– (schoonmaak)azijn, schoonmaakazijn heb je iets minder van nodig want het is wat geconcentreerder.
– lekkere allesreiniger, ik vind deze van Ajax erg goed ruiken( Tornado). En ja, ga nu niet enkel voor huismerken want die zijn wel goedkoper maar de luchtjes zijn iets minder chill en minder geconcentreerd dan de duurdere.
-Keukenrol
– plantenspuit met je eigengemaakte schoonmaakmiddeltje: ik doe altijd een mix van schoonmaakazijn en lekkere allesreiniger, lekker schudden en klaar is kees.
– STAALWOLSPONSJES, dit is GOUD waard! Je krijgt hier zoveel heel makkelijk schoon mee. Ik heb die van mij bij de Wibra gehaald voor nog geen euro als ik mij goed herinner (Brillo).
– optioneel: Glasreiniger, ik vind dit vaak heel clean ruiken. Ik gebruik het niet alleen op glas maar ook als extra on- top laagje. Voor het lekkere ruiken en de shine.
– oude tandenborstel
-schuursponsje
-doekjes: zo’n microvezel doekje is prettig werken en ik heb er eentje van Vileda (Blokker), die zijn ERG goed (laat geen pluisjes na, bijna als een zeem dus neemt ook veel vocht op)
-een paar huishoudhandschoenen, duh, gewoon omdat je lief wilt zijn voor je handen (en als je het doucheputje onder handen moet nemen, handschoenen handschoenen!)
– wat vuilniszakken
– schuurmiddel

Hoe ga je aan de slag?

– Bij alles geldt; van boven naar beneden werken, dus niet eerst de vloer en dan de keukenkastjes

– Bij alles geldt ook; eerst het droge en dan het natte werk. Nu is het zo dat bij een verhuizing, of als je huis ERG vuil is, je droog/nat vaker herhaalt omdat het gewoon nodig is. Maar normaal gezien: eerst droog (stofzuigen/stof afnemen) en dan nat werk (dweilen/ sopje)

– Kies een onderdeel wat je gaat doen en maak dit af,dus niet van de keuken naar de badkamer, dan de vloer blabla. Neen, kies je de keuken? ga dan hiermee door tot de keuken klaar is. Ook handig want dan kan je gelijk eten klaarmaken en je keukenkastjes indelen…

– Keuken:
1. keukenkastjes boven goed afnemen, eerst met je sopje van azijn/allesreiniger, met zo’n microvezeldoekje erover. Wat gaat niet weg? eerst met schuursponsje en wat schuurmiddel. Nog steeds iets wat niet weggaat? Je laatste ultieme redmiddel; het staalwolsponsje. Dan ga je er met die Vileda doek eroverheen en het is done.

2. Binnenkant keukenkastje, als er veel kruimels in liggen, ff met de stofzuiger, en dan het natte werk, precies in de volgorde zoals boven de kastjes.

3. Koelkast, als deze er is. Eerst uitzetten zodat deze helemaal ijsvrij wordt. De onderdelen eruit halen en deze goed wassen. Ik begin meestal met die roosters:
in het sopje houden,met een microvezeldoek het meest grove vuil weg. Dan met schuursponsje en schuurmiddel kom je een heel eind. En je weet je laatste redmiddel!
Laat ze lekker horizontaal drogen tegen de tegeltjes.

Als je alle onderdelen hebt behandeld, ga dan de bovenkant van de koelkast doen, zijkant en dan de inhoud. Ik droog hierbij met een oude theedoek alles goed droog zodat er geen ijsvorming plaats kan vinden zodra de koelkast weer aan gaat.

Klaar? dan kan je de roosters en rest van de onderdelen er weer in doen en de stekker kan aan!

4. Gasfornuis
Het gasfornuis die staat in mijn nieuwe huis was echt te vies voor woorden. Wat heb ik gedaan om hem om te toveren in een witte goodlooking stove?

– De beschermkap, geen idee hoe dat heet, maar die klep die je na gebruik naar beneden kan doen.  Is vaak heel erg vettig dus meestal ga ik direct na mijn microvezeldoekje en sopje van azijn/allesreiniger over op het staalwolsponsje.
Haal ook, als je gasfornuis hebt, die vlamverdelers(waar het gas uitkomt en waar de pan op rust) eraf en neem ze gelijk af met zo’n staalwolsponsje.

– je hebt bij zo’n fornuis ook veel kieren waar heel veel vet in gaat zitten; ik ga dan eerst met m’n staalwolsponsje erlangs, dan met een scherp aardappelschilmesje erlangs (je ziet dat ie al een boel vette dingen meeneemt), nu pak je je tandenborstel en doe je er wat schuurmiddel op en ga je er weer langs ( dit is echt een big difference en je haalt hier een hoop vuil mee weg!). Mocht je nog wat zien zitten; mesje/sponsje/tandenborstel. Je kent het inmiddels wel nu. Het resultaat mag er dan wel wezen. Mijn baby ziet er weer als nieuw uit. Ik ben blij.

– binnenkant oven: eerst kijken hoeveel kruimels er wel niet in liggen, ff met de stofzuiger erlangs. Dan ga je waarschijnlijk van die zwarte aangekoekte plekken zien. Eerst met je sopje (tip: soda erin vermengen, zorgt dat extreem vette plekken loskomen!) het meest grove vuil weghalen.  Dan ga ik meestal over op mijn staalwolsponsje en die zwarte plekken haal ik ermee weg. Aangezien het erg vettig is en bijna ingebrand,zal het iets meer moeite kosten. Maar de aanhouder wint!
Je hebt tegenwoordig ook van die schoonmaakbusjes waar speciaalovenreiniger inzit. Je spuit het erin, en laat het inwerken etc. Kan, maar ik heb hetzelfde resultaat en ik hoef geen 6 euro voor zo’n bus te betalen. Wat jij wilt. Snappie?

De spiegel, die heeft vaak van die bruinige puntjes, kan je er ook makkelijk afkrijgen met je staalwol. En de kiertjes enz kun je met je tandenborstel bij. No worries.

5. Als laatste zou ik mijn gootsteen doen. Die is inmiddels bijna zwart geworden van alle andere activiteiten. Dussss: Neem wat soda (dit kan je in elke supermarkt vinden, bij de schoonmaakmiddelen, is wit poeder wat samenklontert vaak eenmaal in de zak zittend, kost geen drol en is echt aan te bevelen) + allesreiniger.
Ga met je microvezeldoekje overal langs. Rond de kraan zal wat kalk zitten, pak je tandenborstel voor de moeilijk bereikbare plekjes. Spoel de hele boel af, oh ja, wist je dat als je regelmatig een sopje van soda maak en dit weg laat lopen: dit goed is voor de leidingen en voorkomt dat de boel gaat verstoppen? Tip van Floortje…

Ik vind Bleek wel lekker fris ruikend om als laatste in de gootsteen te doen. Bacteriedodend en het ruikt zoooooo clean als zwembad.

6. Indelen van je keukenkastje.

Locatie: Denk praktisch na; wat je ELKE DAG gebruikt gaat in het kastje komen wat het makkelijkst bereikbaar is, en vooraan. De dingen die je niet elke dag gebruikt zet je dan achteraan en de dingen die je misschien een keer per jaar gebruikt, zou ik in zo’n plastic afsluitbare box doen en die bovenop zetten. Saves you some space…Niks is zo irritant als je elke keer moet zoeken naar die ene pan en dat je dan eerst een uur bezig bent met zoeken voordat je uiteindelijk kunt gaan koken…

Serviesgoed: je hebt een complete serviesset, daar zitten waarschijnlijk 8 of 12 dezelfde borden,kopjes etc in. Ga nu niet al die 8 borden in je kast zetten maar neem er vier max, is zonde van je ruimte snapje. Die resterende borden,kopjes etc zou ik netjes in de doos laten en ja, bovenop zetten. Think smart en je bespaart een hoop gedoe.

Ik vind het wel leuk om ook verschillende bordjes enzo te gebruiken (want dat staat ook oh-zo- leuk op die foto’s) dus kijk kritisch welke geschikt zijn OF maak anders een aparte plastic box met bordjes-voor-op-de-foto…Ik geef je gewoon wat ideetjes.

7. Haakjes
Bij de Blokker heb ik zo’n plastic wit haakje gekocht wat je kunt plakken op de zijkant van je koelkast of op de deurtjes van je kastjes. Heel makkelijk plak je ze op de gewenste plek en je kunt een leuke theedoek of een kalender aan een touwtje ophangen. Geen geboor in de muur, maar ff makkelijk.

8. Glazen weckpotten/afsluitbare plastic dozen

Als je wil voorkomen dat muisjes je keuken interessant gaan vinden doe je zoveel mogelijk etenswaren in afsluitbare potten/dozen.
Havermout bijvoorbeeld zit bij mij in zo’n glazen pot, net als rijst/pasta/couscous/bulgur/quinoa etc.
Vooral de dingen als crackertjes/beschuit/brood achtige dingen lekker in een afsluitbare doos doen. Je hebt dan alles bij elkaar en het is netjes afgesloten. Twee vliegen in een klap!

Ik geloof dat dit mijn tips waren om je keuken klaar te maken voor gebruik. Ik heb meer tips gegeven dan ik dacht dat ik zou doen en ik denk dat ik ook de badkamer en slaapkamer apart ga doen anders zit je een uur te lezen.Het moet wel leuk blijven:)

Voor als je bezig bent met verhuizen: Heel veel succes! En voor als je gewoon bezig bent met Najaarsschoonmaak; heerlijk! En onthoud: als alles leeg is kan je alles heel goed schoonmaken en hoef je niet eerst al die kastjes leeg te halen. Een keer goed schoongemaakt en je hoeft het alleen nog maar bij te houden!

Toedeloe!
xoxo FloortjeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code