Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

simpele limoncello-amandel kerstcake

simpele limoncello-amandel kerstcake

Ben je al ready voor kerstmis? Weet je al wat voor toetje je gaat maken? Ben je een keukenprinses? Nee? PUUURRFFFFEECTTTT!
Ik heb namelijk een super gemakkelijk ‘receptje’; ja het is zo makkelijk dat ik het geen receptje wil noemen eigenlijk. Maar goed, ik heb van mijn allerliefste Antwerpse vriendin een fles limoncello onlangs gekregen. En hiermee heb ik een beetje mee gespeeld. We gaan namelijk een limoncello-amandel chocoladecake maken. Een mondvol, maar een heel goed ideetje voor als je iets feestelijks op tafel wilt zetten en geen idee hoe en wat. I’ve got you!

 

Wat ga je kopen?

een pak Koopmans cakemeel, beste basis (dit is mijn favoriet), een half pak gebruiken 250gr voor 1 cake
– pakje roomboter, 200 gr
– suiker naar keuze , ik gebruik 125 gr ipv de aanbevolen 200 gr, dit is zoet genoeg voor mij en scheelt weer…
– 3 biologische eieren op kamertemperatuur
– 4 eetlepels melk naar keuze
– snufje zout
– 1 citroen
– rasp
– limoncello, ik gebruik een 3/4e wijnglas
– handje amandelen ongezouten
– cacao poeder, bij de AH verkopen ze Blooker cacaopoeder, mijn absolute favoriet!
– pure chocolade (ik gebruik de 90% cacao variant van Lindt), zo’n 3 blokjes/40 gram
– cakevorm, bespaar jezelf een hoop gedoe en schaf een siliconen variant aan(heb die van mij bij de Action gehaald en wil niks anders meer)

Hoe flans je deze baby in elkaar?

1. Ik begin altijd met de boter, sinds ik dit een keertje uit tijdnood heb geprobeerd doe ik dit nu altijd: smelt de boter langzaam in een pannetje op het vuur. Gesmolten? Zet het pannetje dan even op een koelere plek zodat de ergste warmte weg kan.

2. Verwarm oven voor op 160 graden Celsius en plaats het raster in het midden van de oven

3. Als de boter aan het smelten is kun je alvast de suiker afwegen (tot 125gr of 200) en als deze klontjes bevat ga je er met een vork even doorheen zodat het een gladde massa wordt.

4. Was de citroen en rasp de gele schil er vanaf. Als je geen rasp hebt kun je met een redelijk scherp mes dit eraf snijden en in reepjes snijden. De schil gaat in het suikermengsel. Hierna knijp je het sap van de citroen eruit in een apart bakje en de pitjes kan je zo eruit wiepen. Houd het sap apart.

5. Boter een beetje afgekoeld? Mix de boter met de suiker tot een gladde massa. Voeg nu één voor één de eieren erdoor, mix na elk ei het geheel goed door.

6. Ik voeg nu ook het Koopmans cakemeel erdoor. Eerst een klein beetje en dan dit goed mengen met de rest. Hierna gaat de rest van het meel er in 2 of 3 keer bij. Ik doe geen moeite om dit te zeven maar feel free om wel dit te doen als je zin hebt. Nu kan je de melk er ook bij doen met het sap van de citroen en snuf zout. Meng het goed door

7. Limoncello gaat er nu als laatste bij. En nee, kinderen kunnen dit ook eten naarmate de cake gebakken is, er zit dan geen alcohol meer in. Je kunt ook , als je een beetje bang bent voor een teveel aan limoncello, beetje bij beetje het toevoegen. Ik vind wel dat je niet te zuinig moet zijn want de smaak is na het bakken een stuk minder sterk. Lekker subtiel eerder.

8. Je beslag is klaar, ik vind het lekker om een chocolade/limoncello cake te maken maar je kunt er ook voor kiezen om dit beslag in zijn geheel in de cakevorm te doen. Ik doe dit niet maar doe 4 flinke eetlepels beslag in een andere kom met 2 eetlepels cacao en mix dit door.Klaar.

9. Snijd je chocolade en amandelen in stukjes

10. Voeg het limoncello beslag in de vorm en sprenkel(?) ,spritzel(?) hier de chocoladesnippers en amandelen overheen. Hierna gaat het cacaobeslag erover.

11. In de oven gaat deze op 160 graden voor 52 minuten. Hierna prik je met een sateprikker in de cake en als deze er schoon uitkomt is deze klaar. Is de prikker vies? Dan zet je hem nog 8 minuten in de oven en prik nog eens tot hij schoon is. Ik laat de cake altijd in de vorm in de nog warme oven staan en laat hem staan de oven koeler is. Dan zet ik hem op een bord en is hij in principe klaar om te serveren. Een dag later wordt de cake iets massiever (vind ik persoonlijk lekkerder) en de smaak van de limoncello is heel subtiel en ik vind de amandelen en chocolade echt iets toevoegen.

Hoe maak je deze cake EXTRA christmassy?

– smelt wat chocolade en doe dit in een IKEA zakje. Knip een van de puntjes er vanaf en nu kun je ‘tekenen’ met dit zakje. Je kunt een tekstje schrijven of een kerstboompje tekenen, wat jij wil.

– Teken bijvoorbeeld ene kerstboom met potlood op een vel papier, knip het uit en leg dit kerstboompje op het bordje/schaaltje waar je een plak cake op serveert. Gebruik dan poedersuiker of cacaopoeder en besprenkel dit op het bordje waar je sjabloontje op ligt. Haal het sjabloontje weg en je hebt nu een leuk kerst effectje

– een takje hulst als je dat hebt ter decoratie

– je kunt, als je dit hebt in huis, van marsepein leuke figuurtjes maken en die leggen op het bord of op de cake

– je kunt tegenwoordig kant en klaar van die zilveren of gouden suikerballetjes kopen . Een beetje slagroom en de balletjes er in een leuk patroontje op leggen

– Je kunt, als je dit hebt, een mini kerstboompje of kerstballetjes plaatsen op de hele cake OF je kunt per bordje/schaaltje een leuk kersttafereeltje maken waarbij je een boompje of balletje of slingertje of zelfs kaarsje gebruikt om het op te pimpen

 

Happy Christmas everybody!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code