Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

sexy vegan burgers

sexy vegan burgers

Nou ja zeg, ik heb zowaar vegan burgers gemaakt! Ik maak altijd op zondag een extra ‘iets’ in de keuken ter voorbereiding op de week die komen gaat of vaak ook omdat ik koken heel leuk vind om te doen. Deze keer heb ik vegetarische én vegan burgers gemaakt. Het is eigenlijk super makkelijk en je kunt variëren tot je niet meer kunt. Let er wel op dat als je besluit wat ‘nattere’ ingrediënten te gebruiken, dat je zorgt dat die droog/uitgelekt zijn zodat ze de burger niet sompig maken!

 

Okay wat heb je nodig voor deze sexy burgers?

 

-kikkererwten ( om en nabij 400 gram)
-zoete aardappel (voor de lekkere smaak zou ik deze in de oven laten garen maar je kunt ze ook koken (ik gebruikte voor dit recept zo’n 1 flinke aardappel)
-twee flinke handen boerenkool( ik gebruik die voorgesneden van de Aldi)
-1 rode ui
-2 teentjes knoflook
-handje diepvries erwtjes
-wat fijngesneden peterselie (ik heb dit kant en klaar in de diepvries)
-wat fijngesneden verse munt( 1 bosje haal ik voor 40 ct op de markt)
-kruiden: theelepeltje foelie, komijn, kerriepoeder, paprikapoeder, chili (ik gebruik peperoncino uit Italië) en peper en zout.
-1 bosuitje
-wat havermout om te verpulveren en te gebruiken als paneermeel of paneermeel naar keuze

 

Anddd, hoe maak je ze?

 

1.

Ik begin met het verpulveren van de havermout in mijn magic bullet (luister als je niet zo’n ding hebt en je bent into healthy cooking en je houdt van gemak:get yours! Anders: gebruik een vijzel of een multihakker, andere blender naar keuze of doe je havermout in een boterhamzakje en sla er met iets zwaars op. Je kunt ook ordinaire paneermeel gebruiken maar since we are into health ga ik voor havermout

2.

Je kunt dezelfde dag of een avond ervoor je zoete aardappel voorbereiden: in de oven gaan ze voor ongeveer 45 minuten (ligt aan de grootte, dikte etc, ik zou gewoon af en toe kijken. ) Ze zijn klaar als de schil een beetje ‘los is gekomen, hij staat een beetje bol. En je kunt met een vork met gemak prikken in de aardappel. Je kunt ze ook gewoon koken of stomen of in de magnetron garen. Kies wat jij fijn vindt. Ik zeg je wel: als je ze gaart in de oven dan krijg je een lekker smokey achtige smaak…Als je ze een avond van tevoren klaarmaakt is dit iets makkelijke werken dan wanneer ze knoertheet zijn…

3.

In een koekenpan bak je een rood uitje met wat knoflook in olie naar keuze. Hier bak ik ook kort het bosuitje even mee tot ze glazig zijn. Tot slot een beetje peper en zout en zet aan de kant.

4.

Kikkererwten: Laat ze goed uitlekken in een vergiet en zijn ze hierna nog een beetje nat? Keukenrol is je beste vriend(in). Ik zorg dat ze redelijk droog zijn en nu kunnen ze in mijn magic bullet. Hierdoor wordt het een beetje een soort deegachtige substantie(door het zetmeel). Heb je geen fancy bullet? Met een staafmixer, hakker, chopper, blender of ouderwets met een vork kun je ze ook mooi fijn krijgen.

5.

 Mix in je kom de kikkererwtengoedje, haal ook het vlees uit de schil van de zoete aardappel eruit en meestal kun je het heel makkelijk met een vork losmaken, je rode ui mix, de boerenkool, doperwtjes, peterselie en mint en nu kun je met je handen of een lepel alles door elkaar husselen. Als dat is gedaan kun je de rest van de kruiden toevoegen. Eventueel kun je nog extra peper en/of zout toevoegen indien nodig (je kunt gewoon proeven).

 

Is je vulling klaar? tijd om de sexy burgers te maken!

 

6.

Je kunt nu burgers maken van je vulling. Is het een beetje nat? Dan zou ik gewoon of meer boerenkool, kikkererwtenpasta of de havermout erbij doen. Maar bij mij was dit niet nodig met dit recept. Bedenk wel: hoe dikker je burgers, hoe meer zacht het zal zijn aan de binnenkant en de buitenkant zal gewoon crunchy worden. Bij een dunnere burger is het meer 1 crunchy geheel. Als je tevreden bent over de size en shape dan rol je de burger aan alle kanten door je havermout(vergeet de kantjes niet!).

7.

Je kunt de burgers nu bakken in olie naar keuze (olijfolie werkt helemaal prima) en serveren hoe JIJ dit wilt. Ik heb deze keer gekozen voor een speltbroodje uit de oven met knoflook en mozzarella (Je kunt ook vegan kaas gebruiken). Ik zeg je: zo’n burger vult je heel goed! En je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Doordeweeks is dit ook hartstikke fijn om te eten met een salade of gestoomde groentjes. Alles mag alles kan.

Bewaren? Ja graag!

8.

Dit vind ik zo enorm handy dandy: Dat je ze kunt invriezen! Ik doe dat op de volgende manier: neem een stukje bakpapier en schuif hier je burgertjes tussen, in een ziplock bag in de vriezer hoppa! En dit bakpapiertje maakt het zo fijn! Niks plakt meer en het is zo overzichtelijk. 

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit makkelijke maar heel smaakvolle receptje. Ik heb dit ook eens geprobeerd met courgette ipv boerenkool en dat was ook superlekker( wel iets meer werk want je raspt de courgette en je duwt het vocht met een lepel door een zeef/vergiet heen. Wel de moeite waard vond ik.

Liefs Floortje

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code