het is weer zover. Je wilt een warme kop soep want een salade is toch echt te koud op zichzelf. Ik vind zelf eigenlijk vrij weinig smaak zitten aan soep uit blik of karton. En het is zooooooo ontzettend gemakkelijk om je eigen soepje te maken, vooral als je toegang hebt tot een goede (super)markt die lekkere seizoensgroenten verkopen.
Ik ga je stap voor stap laten zien hoe je de soep maakt.
– een grote ui of twee kleintjes
– twee teentjes knoflook
– peper, zout,laurierblaadje
– zakje soepgroente
– (zoete) aardappel en een hoeveelheid pompoen voor smaak en binding
– potje kippenbouillon
– staafmixer om alles mooi te pureren
– voor garnering: beetje olijfolie extra vierge, verse peterselie,wat geraspte kaas naar keuze
Hoe?
Elke soep begint met een ui. Of in dit geval twee want ze zijn klein. Ik schil ze en snijd ze totaal niet fijn want we gaan alles pureren op het laatst.
Ik zet mijn grootste pan op een middelhoog vuurtje en doe er een flinke klodder kokosolie in. Laat de ui erin glijden en laat ze langzaam met een snufje zout wat glazig worden.
Nu snijd ik een vierde (ongeveer)van de pompoen in grove stukken. Doe dit een beetje op gevoel. Hoe meer pompoen hoe meer pompoensmaak (ja echt). Net wat je lekker vindt. Ik zal later nog eens een artikel maken over hoe je heel makkelijk een flespompoen kunt snijden. Doe dit bij de ui.
Nu een halve zoete aardappel. Ik was deze, laat het velletje lekker zitten. Gaat er ook bij.
Ook een flinke snuf peper.
En twee teentjes knoflook ontdoe ik van de schil. mag ook in grove stukken.
Nu pak ik mijn pakje soepgroente van de Lidl voor 39 eurocent geloof ik. Ik bewaar deze in de vriezer. Erdoorheen roeren en even laten staan.
Nu doe ik de kippenbouillon erbij. Geen conserveringsmiddelen heeft deze. Je gooit de gehele inhoud erin en je vult het glazen potje drie keer vol met water en doet dit erbij.
Oh ja, om het geheel heel soeperig te laten smaken: een laurierblaadje erbij. Nu laat je het geheel zachtjes gaar worden op een middelhoog vuurtje. Ik heb niet echt een tijd opgenomen, het was meer dat ik rook dat het klaar was. Als je twijfelt: steek met een vork door de aardappel en pompoen. Als deze lekker zacht zijn weet je dat het klaar is.
Met mijn staafmixer pureer ik het geheel tot een dikte wat ik mooi vind. Ik heb deze trouwens voor 15 euro gehaald bij de Lidl en ik ben er enorm blij mee. hij doet zijn werk prima en ik vind hem stiekem heel mooi eruitzien.
Als je de soep opdient vind ik het zelf heel lekker om een beetje olijfolie extra vierge erdoor te roeren, en wat verse peterselie en wat geraspte kaas. Je kunt bijvoorbeeld ook roomkaas erdoor roeren als je dat lekker vindt.
Ik heb een pot kippenbouillon gebruikt en ik vind het wel een lekkere subtiele smaak in combinatie met die pompoen. Je zou ook twee potten kunnen gebruiken, dan overheerst de kip weer. Of je kunt de bouillon weglaten. In dat geval zou ik nog wel iets extra’s toevoegen van smaak, bijvoorbeeld kruidnagel of chilipeper of gember zelfs.
happy cooking!
xoxo Floortje