Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Let’s talk koolhydraten, suikers en zwembandjes.

Let’s talk koolhydraten, suikers en zwembandjes.

Als je net als ik bezig bent met een healthy lifestyle sta je misschien wel eens stil bij suikers. Want ‘ hoeveel suiker heeft je lijf nodig?’ en ‘ heeft je lijf überhaupt suiker nodig’?. Hierop wil ik ingaan in deze blogpost want ik denk dat veel mensen denken : ‘ ja, maar ik mag 2000 kcal per dag, dan heb ik nog ruimte genoeg voor dat ene koekje’. Eerlijk gezegd dacht ik ook zo, tot ik mij ben gaan inlezen. Als je het hebt over suiker heb je het automatisch ook over koolhydraten. Want ook al smaakt je pasta niet zoet, je lichaam verwerkt het tot glucose (een suikervorm).

Anyways, ik wilde je proberen uit te leggen hoe het precies in zijn werking gaat als je eet. En voornamelijk als je koolhydraten nuttigt. Want als je goed begrijpt hoe je lichaam daarmee omgaat, kun je wat ‘slimmer’ en bewuster eten. Althans, zo zie ik het.

 

Punt een: heeft je lijf koolhydraten nodig?

Jazeker, je lijf heeft koolhydraten ,oftewel suikers, nodig om te kunnen functioneren.
Ik ga ervan uit dat je een ‘normaal’ eetpatroon hebt en zowel koolhydraten, eiwitten als vetten binnenkrijgt door je voeding. Uitgaande dat jouw lijf koolhydraten gebruikt als energiebron( is dit niet het geval dan werkt het volgende allemaal wat anders, zoals bij een Ketogeen dieet bijvoorbeeld).

Koolhydraten zitten in alles waar suiker of zetmeel in zit. Dus brood, aardappels, rijst , groente, fruit, zuivel, oreo’s en frisdrank. Op het moment dat je zoiets eet dan zet je lichaam die koolhydraten om in glucose(het is een suikervorm), het komt terecht in je bloed en fungeert dit als brandstof voor je hele lichaam. Voor de duidelijkheid: je lijf heeft de natuurlijke suikers nodig om te kunnen functioneren(je lijf kan zonder de snelle suikers van koek, snoep, chocolade etc).
Waar heeft je lichaam glucose voor nodig dan? : voor het optimaal verteren van je voedsel , voor de meeste cellen in je lijf, je spieren verbruiken glucose om zich aan te spannen bijvoorbeeld en niet geheel onbelangrijk: je hersencellen hebben glucose nodig( verbruiken gemiddeld zo’n 130 gram glucose per dag).
Je lichaam heeft dus koolhydraten nodig. Punt.Dat is duidelijk.

Punt twee: hoe verwerkt jouw lichaam de koolhydraten?

-Je bloed bevat suikers/glucose. Dit is de bloedsuikerspiegel. Je lichaam zorgt dat de waarden hiervan zo gunstig mogelijk zijn. Als jij iets eet dan heeft dit invloed op deze waarden. Hij zal stijgen na een koolhydraatrijke maaltijd. Je lichaam haalt hieruit glucose (omzet van de koolhydraten) en dit komt in je bloed terecht. Omdat je lichaam wil zorgen dat die bloedsuikerspiegel niet teveel stijgt zorgt het hormoon insuline hier ervoor dat de glucose wordt gebracht naar de cellen die het nodig hebben (insuline ‘voedt’ je cellen). Als de cellen hiermee zijn gevuld krijgt het lichaam een seintje van het hormoon en heeft het zijn taak volbracht. Tot dusver niks aan het handje. Alles werkt naar behoren.

-Komt er wat meer glucose terecht in de bloedbaan? Als de cellen al zijn verzadigd, dan wordt de resterende glucose in o.a. de lever en spieren tijdelijk opgeslagen ( met de intentie om je lichaam van energie te voorzien als het een dag minder voeding binnen zou krijgen). In de tijdelijke ‘opslagruimtes’ is geen onbeperkte ruimte. Indien deze ruimtes vol zijn dan wordt de glucose als vet opgeslagen. De enige manier om deze vetreserves te verbranden is beweging en te zorgen dat je bloedspiegel niet constant wordt getriggerd. En dit laatste is iets dat vaker gebeurt dan je misschien denkt. Want Nederlanders zijn eenmaal gek op hun koolhydraten. De gemiddelde Nederlander eet zo’n tussen de 200 en 250 gram koolhydraten per dag, terwijl jouw lichaam prima met 50 gram kan toekomen(dit wordt dan een koolhydraatarm dieet genoemd).

Punt drie: een stroopwafel heeft koolhydraten en een bord havermout heeft koolhydraten

Wat wel belangrijk is om te melden is dat jouw lichaam GEEN onderscheid maakt tussen de toegevoegde suikers (oreo’s, stroopwafels etc) en de suikers die van nature aanwezig zijn in het product( bananen, havermout, wortel, melk etc), dit komt omdat de moleculen exact hetzelfde zijn… Als je vanuit dit punt verder denkt, begrijp je dat jouw lichaam best wat glucose te verwerken heeft.

De reactie van de bloedsuikerspiegel hierop:

Als jij een stroopwafel eet dan stijgen je suikerwaarden in een hele korte tijd heel sterk. Omdat een stroopwafel geen vezels en mineralen bevat doet het lichaam er helemaal niet lang over om de glucose eruit te herleiden. Op het moment dat jij jouw wafeltje eet, dan komt er én veel suikers binnen waardoor je bloedsuikerspiegel als een malle stijgt én dit gebeurt in een rap tempo omdat een wafel geen vezels of mineralen bevat. Besef dus dat jouw lijf als een gek deze slechte suikers moet verwerken en ergens ‘dumpen’ zodat je bloedsuikerspiegel in balans kan blijven.
Eet jij niet elke dag een stroopwafel maar bewaar jij dit voor een speciaal moment , dan kan jouw lichaam dit btw gemakkelijk aan.

Je bloedsuikerspiegel is meer happy met een bakje havermout bijvoorbeeld. Omdat die een compleet pakketje van mineralen, vezels en vitaminen bevat, heeft je lichaam meer tijd nodig om de glucose eruit te halen. Waardoor de bloedwaarden minder snel en hevig stijgen, zodat er minder glucose opgeslagen hoeft te worden omdat de tijdsduur veel groter is.

punt vier : snelle suikers en insulineresistentie

Maar het gevaar zit hem erin dat als jij REGELMATIG  snelle suikers eet (en dat gaat vaak heel ongemerkt), je jouw bloedsuikerspiegel continu laat stijgen en de cellen uiteindelijk zelfs ongevoelig kunnen worden voor de insuline waardoor je lichaam tijdens je slechte snack-momentje insuline blijft aanmaken om te zorgen dat die shit(pardon my french) uit je bloed gehaald wordt. Die snelle suikers zitten helaas niet alleen in een stroopwafel of donut. Nee, tegenwoordig koop je in de supermarkt heel veel snelle suikers in de vorm van vruchtenyoghurt, cruesli, energierepen, ontbijtkoek en kant-en klare maaltijden. En veel mensen denken dat ze met die producten gezond bezig zijn:not!

Wist je trouwens dat de WHO op 4 maart 2015 nieuwe richtlijnen heeft geproduceerd wat betreft de snelle suikers (ook wel ‘vrije suikers’ genoemd)? Uitgaande van een gemiddelde vrouw die 2000 kcal mag per dag, mag zij tot maximaal 10 energieprocent van het toaal consumeren aan vrije suikers(12,5 suikerklontje/50 gram). Voor de gezondheid wordt echter een max van 5 energieprocent aan te houden(6,25 suikerklontje/25 gram) aangeraden.

vet opslaan in de buik en lever

Als jouw bloedsuikerspiegel dus constant verhoogd is en hiermee dus continu insuline wordt aangemaakt, reageren lichaamscellen op de lange duur dus steeds zwakker op insuline. Ze kunnen lastig nog onderscheid maken tussen al die soorten suikers en hierdoor kunnen ze resistent worden. De suikers worden dan niet meteen of niet volledig opgenomen in de cellen – maar ze blijven gewoon aanwezig in het bloed. De alvleesklier doet zijn werk in principe goed en blijft steeds meer insuline aanmaken want de suikerwaarden blijven hoog Als dit zo’n paar jaar door blijft spelen in je lijf zou je nog wel eens insulineresistent kunnen worden. Doordat je hormonen verstoord raken en de aan-uit functie niet meer optimaal zal werken, zal overtollig glucose wat gehaald wordt uit je koolhydraten direct als vet worden opgeslagen(en dit vooral in de buik en lever). Want je lichaam hoeft nooit energie te ‘halen’ uit je vetreserves. Nee, jij zorgt door je snelle suikers ervoor dat er constant energie te halen valt uit je bloedsuiker….Je kunt dus beter als snack een natuurlijk iets eten, een puur product zoals een appel of een handje noten. Dit klinkt misschien heel boring, maar als je creatief bent kun je heel veel spannende én gezonde snacks bedenken( wat ik heel leuk vind om te doen).

Als zo’n situatie van ongevoeligheid voor insuline heel lang blijft aanhouden is dat slecht voor je gezondheid (obviously). Je kan sterk aankomen in gewicht( je hormoonhuishouding kan niet meer optimaal functioneren). Je hebt meer kans op hart- en vaatziekten. Je kunt diabetes type 2 ontwikkelen. Om maar iets te noemen.

Best heavy stuff toch? Althans vind ik. In plaats van het bevoorraden van je spiercellen en hersencellen worden je vetcellen steeds meer aangevuld( en dit wil je juist voorkomen). Je gaat je dus futloos voelen én meer suiker willen eten omdat je geen energie ervaart. Door het vele insuline- aanmaak kan je dus je hele systeem verstoren. Ik zal in een volgende post wat meer vertellen over insulineresistentie en hoe je dit kan omkeren.

Conclusie

Ik wil je niet bang maken, maar het is wel belangrijk dat je hiervan bewust bent. Wat je om je heen hoort over ‘ suiker is slecht’, ‘ snoep met mate’ etc is waar. Maar voor mij persoonlijk, heeft deze informatie die ik nu met jou deel veeeellllll meer impact op de keuzes die ik maak. Je ziet dat gezond zijn, gezonde keuzes, beweging en je goed voelen in je vel allemaal met elkaar samenhangen en dit is niet voor niets.

Wat belangrijk is ,is dat je snelle suikers zoveel mogelijk mijdt, of in ieder geval tot 1 moment probeert te beperken. Hoe gevoeliger je bent voor insuline en hoe actiever je bent, hoe makkelijker je lichaam dat ene stuk taart aankan. Probeer gewoon zo puur mogelijk te eten en rustig te genieten van je maaltijden. Je kan mij niet wijsmaken dat je je fitter en lekkerder voelt als jij je cheatmeal hebt gehad, het lichaam is niet gek. Hoe minder snelle suikers je tot je neemt, hoe meer je de smaken gaat waarderen van een nectarine of een stuk pure chocolade. Sterker nog, je gaat een stroopwafel veel te zoet vinden en niet meer zo lekker. Wil je gewicht verliezen, dan is het verminderen(niet vermijden!) van koolhydraten zoals groenten, fruit, rijst, peulvruchten en bonen echt een goede optie. Ik maak er nu een gewoonte van om heel veel groenten op mijn bord te hebben, een stukje eiwit als kip of vette vis en als ik actief ben die dag wat volkoren pasta of zoete aardappel. Het is allemaal niet zo lastig en het omzetten van een knop kan je!

Ik hoop dat ik je iets heb kunnen bijbrengen. Ik wil je niet gek maken met deze informatie, ik wil je vooral iets meegeven hiermee. Je hebt maar één lijf gekregen, wees hier zuinig op en zorg goed voor haar. Ik weet dat afvallen en een bikini-body creëren helemaal van nu is. Maar eerlijk is eerlijk, je gezondheid is gewoon prioriteit nummer 1. En het leuke hieraan is, is dat je vanzelf wordt ‘beloond’ met een mooi lijf (van binnen en van buiten) als je goed voor jezelf zorgt.

Liefs,

Floortje

 

 14 thoughts on “Let’s talk koolhydraten, suikers en zwembandjes.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code