Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Met heel veel plezier deel ik (Floor) hier al mijn BUDGET tips en tricks voor een gezonde lifestyle! Receptjes, workout tips en meer... Pssst: ongezonde cheatmomentjes horen hier ook bij :)

Gezond eten duur en tijdrovend? NEE HOOR ! # 7 tips

Gezond eten duur en tijdrovend? NEE HOOR ! # 7 tips

Vaak hoor ik mensen zeggen “ ja maar gezond eten is gewoon heel duur, daarom moet ik wel ongezonder eten“. WHUTTTT????
Hier ben ik het totaal niet mee eens. Ik heb zelf ook een klein budget maar girl, ik eet heel gezond en lekker! Door de jaren heen heb ik heel wat tips verzameld en deze habits zijn echt onmisbaar als je gezond wil eten…

Ready? Hier presenteer ik je mijn 7 bruikbare tips!

 

1. Check aanbiedingen van ALLE supermarkten uit je omgeving.

Dit doe ik regelmatig en dan maak ik effe een screenshot van producten die ik wil halen. Als bij jouw buurtsuper de trostomaten 1,25 een kilo zijn en bij een supermarkt 10 km verderop is de kiloprijs 0,89. Guess waar ik dan mijn tomaten haal? Juist, die tweede optie.
Want het is zo makkelijk om al je producten bij een zaak te halen. Maar dit zorgt er wel voor dat je veel juweeltjes elders laat liggen. Ik vind dit niet alleen leuk om uit te zoeken, maar ik zorg op deze manier er ook voor dat ik extra goed in beweging blijf; hence twee vliegen in een klap!

2. Maak eens een rondje over de markt.

De markt wordt vaak onderschat denk ik. Maar als je veel voor weinig geld wilt hebben; de markt is geweldig hiervoor! Ik kom zelf vooral op de Haagse markt en daar heb je ene systeem waarbij de meeste producten in plastic bakken zitten. Alle bakken zijn een euro. Heel makkelijk, heel simpel. Zo haal ik standaard puntpaprika’s op de markt (dan krijg je gemiddeld 6 tot 8 van die dingen voor een euro…Als je thuis komt dan is het zaak dat je al je spul goed bekijkt( dit doe je het liefst op het moment als je ze koopt, maar je begrijpt me). Snijd eventuele plekjes ervan af, zie welke avocado’s rijp zijn en welke niet. Ik was altijd mijn groente en fruit en dan zie ik goed hoe en wat.

3. Investeer in een goede koelkast (en dan is de diepvries mijn favoriete gedeelte…).

Ik heb op veel plekken gewoond en als ik ergens woonde waar ik geen goed werkende koelkast had of een hele kleine dan merkte ik dat gelijk aan mijn portemonnee. Ik moest vaak dingen weggooien en meal preppen kon al helemaal niet. Op dit moment heb ik eindelijk een geweldige koelkast die lekker ruim is van binnen en een ruime diepvries. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik hier elke dag mee ben. Want een goede koelkast zorgt voor geldbesparing en tijdbesparing.

Ik zal je een voorbeeldje geven: als ik thuis kom van de markt en ik zie dat er toch wel heel veel fruit rijp is van wat ik gekocht heb, dan doe ik het volgende. Ik was het, snijd het gelijk in eetbare stukken en een groot gedeelte stop ik in de diepvries. Waarom? Zodat ik dit kan gebruiken voor een smoothie. Dit kan je ook doen voor groenten. Bijvoorbeeld koolsoorten snijd ik vaak in kleine reepjes zodat ik dat later kan gebruiken. Ik zou hier nog wel dieper op in willen gaan maar dat lijkt me leuk voor een volgend artikeltje.

4. Eet dingen uit het seizoen.

Als je dingen van het seizoen eet heb je vaak een betere prijs/kwaliteitsverhouding. Daarom kan je in de zomer op de markt een groot stuk watermeloen kopen voor 1,50. Je hebt dan 2 voordelen: een betere prijs en een lekkerder smakend product.
Ga dus geen aardbeien willen eten in december. wat ik hier ook leuk aan vind is dat je op deze manier onbewust heel gevarieerd eet! Zo eet je niet het hele jaar door hetzelfde. Het lijkt misschien heel suf maar het is echt alleen maar goed. En als je het niet voor jezelf doet, dan doe je het ook voor het milieu! Denk hierbij aan verwarmde serres, vervoerskosten en gebruikte chemicaliën.

5. Koop ook eens diepvriesgroenten-en/of fruit.

Mensen denken dat groenten of fruit uit de diepvries niet gezond zijn. FOUT! Als je verse tomaten koopt dan hebben die tomaatjes al een reis erop zitten nadat ze zijn geoogst. Bij de diepvries variant wordt na het oogsten het product heel snel ingevroren( meestal binnen vier uur). Dit is vaak veel sneller dan bij de verse variant gebeurd. Ik eet graag een combinatie van beiden. Let er wel op dat je bij bijvoorbeeld ‘groentepotjes’ erop let wat de ingrediënten zijn. Vaak is er bij dit soort producten palmolie, zout,dextrose of whatnot aan toegevoegd om het smaak en aroma te geven. Dit wil je liever niet. Ik neem enkel groenten waarin op het lijstje staat: 100% spinazie. Dan zit je echt goed. Ik vind het heel handig om dit soort groenten in de diepvries te hebben want tijdens het koken gooi ik vaak wat spinazie, erwtjes, broccoli of whatever erbij om de maaltijd meer body en vitaminen te geven. En die diepvriesvarianten zijn vaak heel goed geprijsd! Spinazie, erwten, van de jumbo italiaanse mix, sperziebonen, bosbessen, mango etc…LOVE IT…

6. Be smart en koop de juiste dingen.

Mensen die het gewend zijn om slecht te eten die hebben vaak een vertekend beeld wat eten met je zou moeten doen. Ongezond eten heeft vaak weinig tot geen voedingswaarden en hierbij zul je niet snel een verzadigend gevoel hebben na het eten ervan. Je moet veel eten om ook maar een vol gevoel te hebben. Die mensen denken dan dat je van gezond producten ook zoveel zou moeten eten om een vol gevoel te krijgen…Kijk hier gaat het dus al MIS.

Als je echt, puur eten tot je neemt zul je merken dat je sneller een vol gevoel hebt. En een uur erna nog steeds. Vooral als je veel groenten eet( die zorgen dat je eerder vol zult zitten), langzame koolhydraten (zoete aardappel, havermout, volkorenbrood), goede eiwitten( in eieren, kip, vis, kaas, noten, peulvruchten) en goede vetten( vette vis, avocado, kokosolie, olijfolie, noten, zaden etc).
Ik heb vooral bij mijzelf gemerkt dat ook vooral het toevoegen van goede vetten zorgt dat ik geen trek meer heb en dus ook niet HOEF te snacken om een vol gevoel te behouden. Om je een voorbeeldje te geven:’ Op een dag dat ik aan IMF doe dan eet ik twee goede maaltijden. En ik drink water, thee en een koffie. That is it…En ik voel me hierdoor veel energieker, scherper en in zijn algemeenheid veel beter’.

7. Gebruik het weekend (of welke dag jij ook wilt) om wat voor te bereiden aan eten/mealprep.

Wat bedoel ik hiermee. Als je echt wat geld wilt besparen is dit een hele interessante tip. Ik zal je een voorbeeld geven: In het weekend maak ik vaak kip klaar en vaak doe ik daar dan groenten bij zodat ik het kan gebruiken om bami te eten. Ik maak de kip, uien, knolfuik, kruiden, liefde en groenten klaar in een grote wok. Dan kun je ervoor kiezen om de mie of whatever jij wilt ook al klaar te maken en erdoorheen te doen. Om extra lang plezier hiervan te hebben verdeel ik het in 2 delen. Een deel om die dag en misschien die dag erna te eten en een deel om in te vriezen. Ik vul de kleine diepvrieszakjes van de IKEA met mijn mengsel. Dit zijn hoogstens twee volle scheppen. Niet genoeg voor een persoon…
LET OP, want dit is het gedeelte waardoor je heel veel geld bespaart: Als jij op een dag zo’n zakje eruit haalt en het opwarmt, VUL IK DIT AAN met groenten uit de diepvries of verse groente die op moet. Het handige hiervan is dat jij hiermee TIJD & GELD bespaart. Ik gebruik bewust die kleine zakjes van de IKEA omdat ik op die manier veel meer dagen eten heb. En omdat het sowieso per zakje niet genoeg is, gebruik ik gewoon extra groenten uit de diepvries of verse. Die nemen sowieso alle smaken op en lijkt het alsof het altijd al een geheel was. Snap je mijn principe? Cool toch?

Dit waren mijn 7 tips die je echt heel makkelijk kunt toepassen als je wat geld en/of tijd wilt besparen!
Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren hiermee. Gezond eten hoeft geen kapitaal te kosten. Ik denk zelfs dat het relatief goedkoper is…

Liefs!14 thoughts on “Gezond eten duur en tijdrovend? NEE HOOR ! # 7 tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code