ontbijtideetjes, smoothies, yoghurt, eitje op toast

ik ben afgelopen pinksterweekend verhuisd voor de zoveelste keer vandaar dat ik ietwat absent was de afgelopen tijd. Verhuizen is exhausting!
Anyways, ik wilde vandaag graag wat ideetjes delen qua ontbijt.Ik houd ervan om te experimenteren en dit zijn stuk voor stuk lekkere, simpele én gezonde ontbijtjes. Ik hoop dat ik je een beetje kan inspireren!

ontbijtideetjes 2

SMOOTHIE

Tegenwoordig kent iedereen ze en zijn ze een soort hype geworden: de smoothie. Het leuke hiervan is dat je eindeloos kunt varieren en dat het weinig tijd kost. Je gooit je ingrediënten in de blender en dat is het dan. Je kunt de kosten ook laag houden door fruit (en groenten) te gebruiken uit de diepvries. Mangoblokjes, framboosjes, bosbessen en boerenkool bijvoorbeeld.

ontbijtideetjes 3

 

ontbijtideetjes 8

1e smoothie
– een scheut yoghurt
– wat bosbessen uit diepvries
– een banaan
– wat framboosjes uit diepvries
– snufje kaneel (voor je spijsvertering en lekker smaakje)
– beetje honing of stevia ( zodat het geheel iets zoeter wordt)
– wat havermout
– wat chiazaadjes

Oke, het lijkt misschien wat veel wat erin gaat maar als je eenmaal het diepvriesfruit hebt en de kruiden kun je heel veel smoothies maken! So give it a try if you haven’t!
Blend het geheel en schenk in glas. Klaar is je ontbijtje, de havermout en chiazaadjes zorgen o.a. dat het je vult.
Ik neem er koffie of gemberthee bij.

ontbijtideetjes 7

2e smoothie
– handje spinazie
– appel in grove stukjes
– beetje verse gember
– een banaan
– beetje citroensap
– een scheut yoghurt
– beetje honing of stevia als je het zoeter wilt

 
YOGHURT MET FRUIT EN OATS

In de wintermaak ik bijna altijd havermoutpap. Serieus, dat is zo lekker. En van zo’n papje word je lekker warm en de havermout vult je goed. In dezomer echter heb ik niet altijd zo’n trek in warme pap. Dus ik bedacht het volgende: het vocht van de (griekse) yoghurt/kwark gebruiken om de havermout zacht te laten worden. En het werkt net zo goed. Ik gebruik de oats van de albert heijn (basics, 0,47 euroct).

yoghurt met frambozen,chiazaadjes en oats

ontbijtideetjes 5

ontbijtideetjes 6

 

– appel in stukjes
– wat frambozen (liefst zacht dus als je uit de diepvries gebruikt haal een nachtje van tevoren een paar eruit, in een bakje,in koelkast,kun je ze de volgende ochtend zacht gebruiken).
– beetje yoghurt/kwark
– beetje kaneel
– beetje honing
– wat chiazaadjes

Doe je yoghurt in een bakje. Doe een snufje kaneel erbij en roer goed door. Nu je frambozen en prak de helft ofzo een beetje fijn en een paar laat je heel. Meng nu wat honing erdoor en roer goed. Doe je appel, oats en chiazaadjes erbij. Klaar!

yoghurt met bosbessen en cranberries

ontbijtideetjes 9

– wat yoghurt
– wat bosbessen (ik heb uit de diepvries gebruikt en met dat warme weer vind ik het wel lekker als ze nog een beetje koud zijn, if u dont like that: haal ze er wat eerder uit)
– een banaan
– wat cranberries
– wat kaneel
– wat oats
– wat honing of stevia voor als zoetmaker

Neem je yoghurt en meng het met wat kaneel. Gooi je bosbesjes erbij en roer ze erdoor. Snijd je banaan in plakjes en doe erbij. Ook gaan je cranberries en oats erbij en je kunt naar smaak wat honing of stevia erbij voegen. Lekker zijn ook wat walnoten of geraspte kokos! Just some thoughts…

EITJE ON TOAST

ontbijtideetjes 10

ontbijtideetjes11

Ik heb dit receptje op een vrije ochtend bedacht en het kost eigenlijk niet zoveel tijd. Maar it tastes amazing!

Wat heb je nodig?
– 2 plakjes (spelt)brood, ik vind spelt echt lekkerder…
– beetje olijfolie en knoflookpoeder voor je toast
– beetje geitenkaas

– een eitje
– wat kleine tomaatjes of 1 grote trostomaat
– beetje peterselie (ik heb heel makkelijk wat peterselie uit de diepvries gebruikt)
– een beetje vegetarisch gehakt (maar dit is optioneel, je kunt ook bacon gebruiken als je dat lekker vindt of als je nog wat gerookte kip hebt, great)
– beetje peper en zout (oh ja, ik gebruik ook een beetje komijnpoeder…)

Zorg dat je eerst je toast maakt; dus meng wat olijfolie met knoflookpoeder in een bakje en smeer dit op je brood. Leg ze in de oven op zo’n 200gr Celsius en ongeveer een tien minuten heeft dit nodig…je ruikt al snel wanneer ze klaar zijn

Ondertussen bak je de tomaatjes in wat olijfolie in een pannetje, gooi het vegetarische gehakt erbij en de kruiden. Als laatste tik je een eitje en dit bak je mee. Je kunt het losroeren (dan wordt het een scambled egg) of je laat het lekker heel (een gewoon ommelet).

Haal je toast uit de oven en doe er wat geitenkaas op. Nu je eimengsel. Proef of het nog eventueel zout nodig heeft…Bonne apétit! Bedenk dat kant en klare lunches, ontbijtjes altijd duurder zijn dan wanneer je de ingrediënten zelf koopt en klaarmaakt…
Happy breakfast en make sure dat je wat eet, want het is echt de belangrijkste maaltijd van de dag. Het zorgt dat je hele gestel weer gaat draaien en dat je wakker wordt. Plus het zorgt dat, als je de juiste dingen eet, je je enigzins vol voelt zodat je rond koffietijd niet grijpt naar chocoladekoekjes…

xoxo Floortje

 

Chia zaden, hoe eet je ze en een simpel lekker receptje

Chia zaden

Heb je er al van gehoord? Een superfood o.a. verkrijgbaar bij de Tuinen en Ekoplaza;  Chia zaden!Dit zaadje zit boordevol dingen die super voor je zijn.

In chia zaden zit het hoogste percentage omega-3 wat je kunt vinden,not too shabby dus.Vezels bevat het ook, en je merkt dat als je ze tot je neemt, je je echt snel vol voelt. Ideaal dus om ze bij je ontbijt te nemen. Ook bevatten chia zaden antioxidanten (gaat oa veroudering tegen) en proteinen en mineralen. Ik zie chia zaden als mijn vitamine pilletje in de ochtend. Werkelijk alleen geweldige dingen zitten erin! Als je wilt afvallen zou ik dit zaadje zeker aanbevelen,of als je gewoon geeft om je lichaam (en geest).

chia zaden

IMG_0164

ingredienten chia pudding met fruit

chia pudding met fruit

chia zaden pudding 2

Bullet Graphics Nu heb je ze gekocht en denk je; Hoe eet ik ze?

Men beveelt een eetlepel per dag. Je kunt ze vrijwel overal doorheen mengen omdat ze een neutrale smaak hebben. Ik houd ervan om ze ’s ochtends te nemen en dan als pudding of in een smoothie of door mijn havermout.

Chia zaden nemen vocht op en als ze dat doen gaan ze uitzetten en wordt het een soort gel. Je kunt ze met elk soort vocht mengen maar water en (amandel)melk zijn het meest voor de handliggend.

Je kunt de zaadjes ook gewoon door je salade of zelfs muffinbeslag doen. Kortom, experimenteer en kijk wat jij het lekkerst vindt!

Ik geef je een simpel receptje (dat mag je het nog niet eens noemen zoooo simpel is het) voor chia pudding met vruchtjes en kokoksrasp. Dit is ideaal in de ochtend als ontbijtje maar als een tussendoortje werkt het ook prima.

Bullet Graphics Wat nodig?
– melk (dit kan amandelmelk,sojamelk,gewone melk zijn, maakt in principe niks uit voor de textuur)
– chia zaden
– agave / honing/ stevia, iets dat het zoet maakt (ik ben een zoetekouw maar als jij daar niks om geeft kun je bijvoorbeeld ook kaneel gebruiken puur voor smaak)
– fruit naar keuze

Neem een deel chia zaden en 3 delen vocht. Je kunt het beste een bekertje of zelfs maatbeker gebruiken voor de maat.De allereerste keer kan je het beste ook met kleine afmetingen beginnen alleen al om te kijken of de hoeveelheid je bevalt.

Bullet Graphics Hoe?
Je doet de zaadjes in een kommetje, schenk je vocht en zoetmaker erover. Roer het goed door en zet het dan in de koelkast voor ongeveer 15 minuutjes.
Als het klaar is zie je dat de textuur is veranderd. Ook de kleur is wat minder donker(als je er melk doorheen hebt gedaan). Je kunt zoals ik heb gedaan er nog wat geraspte kokos overheen strooien en natuurlijk je fruit. Mango (zoet) en cranberries (zurig) heb ik gebruikt.
Geniet ervan!

In het geval van een smoothie heb ik de zaadjes niet geweekt in vocht maar heb het zaad gewoon bij de andere ingredienten gevoegd en in de blender gedaan.
Je zult het zien; je bent blij dat je iets nieuws hebt geprobeerd!
Ik bewaar mijn zaadjes in een mooi conservepotje dat ik bij de Xenos heb gehaald.
Halleluja for chia seeds!

Divider Graphics

Healthy Easy Breakfast Drink!

 

breakfast drink smoothie
breakfast drink smoothie

Dear Foodies,

Ik houd ervan om fruit in de ochtend te eten als ontbijt. Dit drankje is super makkelijk te maken en erg lekker. In de zomer kun je voor een goed prijsje aardbeitjes, meloen, nectarines en kersen inslaan maar aangezien de zomer aan zijn einde is gekomen moeten we het nu doen met mandarijntjes, peren en appeltjes.

 

Ik weet dat bosbessen en frambozen behoren tot de superfoods en dus superveel antioxidanten bevatten en veel vitamine c. Als je de lijst ziet van alle voordelen van dit fruit dan wil je ze elke dag tot je nemen, geloof me..

 

De prijzen van frambozen en bosbessen (als je ze vers koopt) is beduidend hoger dan wanneer je ze bevroren inkoopt. Het scheelt aardig wat geld en zeker als je ze verwerkt in een smoothie maakt het weinig uit hoe de textuur is. Wat ik ook vaak doe, om voor variatie te zorgen, is fruit halen op de markt. Op de Haagse markt kun je voor een prikkie aan fruit komen. De ene keer heb je geluk en kun je het langer bewaren en de andere keer ben je genoodzaakt het sneller op te eten. In dat laatste geval verwerk ik ze in mijn smoothies of in een lekkere crumble pie:)

 

Voor deze smoothie gebruik ik een banaan, die zorgt dat het geheel dikker wordt en gelijk vullen bananen ook goed. Kaneel gebruik ik ALTIJD in een smoothie, dit poeder werkt wonderen voor je spijsvertering en het schijnt ook de vorming van kankercellen tegen te gaan; not too shabby dus. De Frambozen heb ik gevroren gekocht (Lidl) en voor een 2 euro nog wat heb je een redelijke voorraad frambozen erbij. Tegenwoordig gebruik ik ook gebroken lijnzaad van zonnatura (rijk aan voedingsvezels en meervoudig onverzadigde vetzuren) omdat ik niet ervan houd om brood te eten in de ochtend. Als zoete toevoeging gebruik ik sinds kort Stevia (te koop bij AH en Action o.a.) omdat aspartaam weer kankerverwekkend zou zijn. Ik ben niet panisch bezig met alle ingrediënten te checken als ik wat koop maar ik vind wel dat als je een product elke dag gebruikt in je eten, je er beter voor kan zorgen dat het ook goed voor je is..

 

Ik heb een keer een blender gekocht bij de Blokker van Princess, een goede prijs- kwaliteitverhouding. Het is heel simpel; alle ingrediënten doe je in de blender en als laatste een scheut water zodat het allemaal goed kan blenden tot een geheel. Als je fruit hebt dat iets harder is zoals een appel dan kun je er het beste voor zorgen dat je ze eventjes in vieren snijdt zodat de blender beter zijn werk kan doen.  Ik gebruik Griekse yoghurt want die is wat voller van smaak en zit ook vol proteïnen.

 

 

 


 -1 banaan

– een handjevol frambozen 

-2 theelepels kaneel 

-2 theelepels stevia 

-een eetlepel gebroken lijnzaad  

-wat yoghurt 

– scheutje water 

 

 

I hope you give it a try!

xoxo Floortje